Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Paul  Nieuwenhuizen

Reliëf Arie Teeuwisse

Bij Jan van Schaffelaarplantsoen 3, 1061DK

Kunsthistorische waarde
Aan de oneven zijde van het Jan van Schaffelaarplantsoen zijn bij de deurportalen twintig kapiteelreliëfs aanwezig die in 1955 gemaakt zijn door Arie Teeuwisse en Jan Meefout. De tien reliëfs aan het Jan van Schaffelaarplantsoen 3-5, 11-13, 19-21, 23-25, 31-33 zijn het werk van Arie Teeuwisse. De kapiteelreliëfs hebben een kunsthistorische waarde als kunstwerken van deze bekende beeldhouwer. Ze hebben in zijn oeuvre waarde als een van zijn vroegste grote opdrachten. De serie stelt episodes uit het Nieuwe Testament voor, beginnende bij `De Stal` op het Jan van Schaffelaarplantsoen 3 met daarnaast `Het bezoek van de Drie koningen` en eindigend met `De Herrijzenis`, Jan van Schaffelaarplantsoen 33. Deze volgorde is van belang omdat het dan leest als een stripverhaal van het Nieuwe Testament. Het woonblok aan de Akbarstraat, dat aan de tuinzijde hier tegenover ligt, bevat twintig reliëfs met episodes uit het Oude Testament, gemaakt door beeldhouwer Willem Reijers. Het geheel, het Oude en Nieuwe Testament op de twee woonblokken heeft een ensemblewaarde. Arie Teeuwisse heeft zijn kunstopleiding gevolgd aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (later de Rietveld Academie) en daarna aan de Rijksacademie bij professor Jan Bronner. Over deze Amsterdamse beeldhouwer zijn meerdere publicaties verschenen waaronder een die geschreven is door Jan Teeuwisse, directeur van Museum Beelden aan Zee en hoogleraar Moderne Beeldhouwkunst aan de Universiteit Leiden. Arie Teeuwisse is bekend door zijn in brons gegoten naturalistische beelden, vaak met een illustratieve symboliek.

Cultuurhistorische waarde
De twee woonblokken werden op 11-12-1950 ingewijd door Monseigneur Van der Burg, de deken van Amsterdam, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Woningbouwvereniging Het Oosten, zo staat te lezen op een plaquette. Mede door de reliëfs vormt het ensemble van de twee bouwblokken het paradepaardje van de buurt. Het geheel heeft een herinneringswaarde aan deze van oorsprong Rooms-katholieke buurt.

Architectuurhistorische waarde
De woonblokken zijn in 1950 gebouwd door het architectenbureau Evers en Sarlemijn en vallen op door de bijzondere detailleringen van de portalen en zuilen met deze kapitelen. De Leeuwendalersweg en de Bos en Lommerweg waar de winkels zich bevinden zijn extra fraai door de zuilen. De reliëfkapitelen hebben een beeldondersteunende functie in deze twee monumentwaardige woonblokken.

Verder lezen