Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Glasappliqué Marte Röling

Bij Joan Muyskenweg 25, 1096CJ

Kunsthistorische waarde
De buitenkant van de werkplaats van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) in Amsterdam Zuidoost verhult het bont gekleurde interieur, met de helder kleurige glasappliquéramen, dat in 1973 door Marte Röling is gecreëerd. Ze transformeerde het hele interieur, dat door de gekleurde leidingen en buizen aan Centre Pompidou in Parijs doet denken. Het meest opvallend zijn de 23 Pop Art-achtige ramen met sexy gekleurde lippen. Het geheel heeft kunsthistorische waarde omdat het gemaakt is door de bekende kunstenaar Marte Röling. Dit interieur met de 23 glasramen heeft ook kunsthistorische waarde als een environment kunstwerk uit de jaren zeventig met wortels in de Pop Art. Omdat de meeste van dit soort environment kunstwerken uit die tijd zijn verdwenen, kan gesproken worden van zeldzaamheidswaarde. Marte Röling is de dochter van Gé Röling, die aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten doceerde. Ze studeerde drie jaar tekenen bij haar vader en twee jaar schilderen op de Rijksacademie. Ze begon haar carrière met het maken van modetekeningen. Eén van haar eerste monumentale opdrachten was een wandschildering op een muur van een Amstelveense kleuterschool. Marte Röling haalde regelmatig de kranten met onder meer haar portret van koningin Beatrix en met het kunstproject om een straaljager in haar tuin te stallen.

Cultuurhistorische waarde
In Amsterdam heeft Röling het exterieur van de Sporthallen Zuid aan het Burgerweeshuispad beschilderd met gekleurde monden. Ze heeft in Amsterdam noord een groot raam met een afbeelding van handen gemaakt, en beschilderde daar een muur van een school met gezichten.

Architectuurhistorische waarde
De werkplaats van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf, ontworpen door de Dienst Publieke Werken, is sober, strak en afgewogen. Het vormt de drager van de environmentkunst van Marte Röling. Samen met de door Mary Schoonheyt getransformeerde kantine in hetzelfde gebouw, vormt het geheel een synthese van kunst en architectuur uit de jaren zeventig.

Verder lezen