Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Ellen van  Kessel

Mozaïek Harry op de Laak

Bij Jan de Louterstraat 92, 1063KX

Kunsthistorische waarde
Het vloermozaïek in de christelijke school op de Jan de Louterstraat heeft een kunsthistorische waarde als een kunstwerk in de abstract-figuratieve stijl uit de naoorlogse tijd. Het heeft ook waarde als een kunstwerk van de bekende monumentaal kunstenaar hoogleraar Harry op de Laak. Het heeft daarbij eveneens waarde als één van de weinige vloermozaïeken, misschien nog wel de enige in Amsterdam uit de wederopbouwperiode. Op de Laak was een prominent lid van de De Realisten en van de Vereniging van beoefenaars van Monumentale Kunsten (VbMK). Zijn invloed op jonge monumentale kunstenaars was groot, omdat hij van 1974 tot 1986 hoogleraar Monumentale Kunsten aan de Rijksacademie was. Hij beoefende veel verschillende technieken, zoals glas-in-lood, glasappliqué, mozaïek, etc. Op de Laak is niet alleen invloedrijk geweest als hoogleraar, maar ook in zijn werk. In 1956 realiseerde hij als één van de eerste grote betonreliëfs in de – voormalige – Technische School Patrimonium aan Vrolikstraat 8, nu Cygnus Gymnasium. Het meeste werk is figuratief of geabstraheerd figuratief, zoals dit baksteenmozaïek. Hij voerde veel monumentale opdrachten uit, waaronder vijf percentageopdrachten voor het Rijk tussen 1952 en 1975.

Cultuurhistorische waarde
In de stad zijn meer kunstwerken van Op de Laak te vinden, zoals in Jongkindstraat 112, Burgemeester De Vlugtlaan 125, Banstraat 29, de Nieuwe Kerkstraat, in het Prinsengrachtziekenhuis en de voormalige technische school op Vrolikstraat 8. Dat laatste is afgebeeld in het boek van de RCE over monumentale kunst “Kunst van de wederopbouw in Nederland 1940-1965, Experiment in Opdracht” en siert de cover van “Monumenten van Herrezen Nederland”.

Architectuurhistorische waarde
Het vloertegelmozaïek bevindt zich bij de entrée van deze van oorsprong Christelijke Lagere School in Geuzenveld-Slotermeer. Het schoolgebouw is in 1956 ontworpen door architectenbureau De Geus en Ingwersen. Het vloermozaïek is op zich bijzonder en heeft een hoge architectuurhistorische waarde, omdat er niet veel meer van te vinden zijn. De meeste zijn gesneuveld. Het is nu niet in zijn totaliteit zichtbaar omdat er een balie en andere niet te verschuiven meubels op staan.

Verder lezen