Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Han van  Gool

Ambtswoning van de burgemeester

Herengracht 502, 1017CB Amsterdam

Sinds 1927 is Herengracht 502, dat soms wordt aangeduid als het Huis met de Kolommen of het Deutzhuis, de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam. In 1926 bood de president-directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, Cornelis Johannes Karel van Aalst, het huis aan als burgemeesterswoning aan Amsterdam. Momenteel bevinden de woonvertrekken zich op de zolderverdieping, de rest van het gebouw heeft een vergader- of ontvangstfunctie.

Het pand werd in 1671-1672 gebouwd voor Paulus Godin, koopman en bewindhebber van de West-Indische Compagnie. De gevel was zeer sober uitgevoerd, in de stijl van de architect Adriaan Dortsman. Op de begane grond waren naast de ingangspartij oorspronkelijk vier grote pakhuisdeuren te vinden. Kennelijk diende de begane grond voor de opslag van goederen. Omstreeks 1791 werd het pand ingrijpend verbouwd door de stadsarchitect Abraham van der Hart (1747-1820) voor Andries Adolph Deutz van Assendelft (1764-1833). De sobere gevel kreeg een nog spartaanser uiterlijk. Van der Hart ontwierp een geblokt hardstenen basement met ramen en kelderlichten, dat de pakhuisdeuren verving. De vernieuwde ingangspartij werd door twee zuilen geflankeerd, net als vóór de verbouwing. Ook de empire-vensters werden toen aangebracht.