Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Glas-in-loodraam Jaap Min/Annet Min

Bij Van Boshuizenstraat 422, 1082BA

Kunsthistorische waarde
De rooms-katholieke kerk De Goede Herder aan de Van Boshuizenstraat 422 bezit een glas-in-loodraam van Jaap Min en vier glas-in-loodramen van Annet Min. Jaap Min heeft dit raam een jaar voor zijn overlijden gemaakt. De vier ramen van Annet Min zijn in 2000-2002 ontworpen aan de hand van tekeningen van Jaap Min. Ze zijn hoog in het dak geplaatst en ogen als timpaanramen. Het raam van Jaap Min bevindt zich op de begane grond achter het altaar, in de oostwand. Het heeft waarde als een glasraam uit 1968 van deze bekende Bergense kunstenaar. In zijn oeuvre heeft het waarde als zijn laatste of één van zijn laatste opdrachten. Het geheel is indrukwekkend. De ramen hebben kunsthistorische waarde als vrijwel abstracte glasramen met Bijbelse voorstellingen. Het raam van Jaap Min is een abstracte verbeelding van de Heilige Geest. Het timpaanraam van Annet Min daarboven aan de oostkant verbeeldt de drie-eenheid. Het timpaanraam aan de noordkant stelt Michaël voor met een zwaard tussen zijn handen en het zuid-raam symboliseert Raphaël met een vis tussen zijn handen. Het west-raam verbeeldt hemel en aarde. Jaap Min is tussen 1938 en 1944 opgeleid aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten als leerling van Jurres, Van den Berg en Campendonk. Van 1954 tot 1961 was hij professor aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Over Jaap Min zijn meerdere boeken verschenen.

Cultuurhistorische waarde
De ramen hebben cultuurhistorische waarde als vrijwel abstracte glas-in-loodramen in een rooms-katholieke kerk uit de jaren zestig. Jaap Min heeft ook glas-in-loodramen gemaakt voor de Bernardus Stichting, voor de kapel van de Zusters van de Voorzienigheid aan de Lauriergracht en voor De Duif aan de Prinsengracht.

Architectuurhistorische waarde
De Goede Herderkerk is in 1968 gebouwd door architect A.F Brenninkmeyer. De ramen hebben een beeldbepalende werking in deze monumentwaardige kerk.

Verder lezen