Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Paul  Nieuwenhuizen

Glasappliqué Joop van den Broek

Bij Plein '40-'45 1, 1064SW

Kunsthistorische waarde
Het glasappliquéraam in het voormalige gebouw van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen, het NVV, op Plein ’40-‘45, is in 1963 gemaakt door Joop van den Broek. Het is één van de grootste, vermoedelijk het belangrijkste en één van de weinige overgebleven glasappliquéramen gemaakt van glaskarbonkels in Amsterdam. Het grote monumentaal abstract-expressionistische raam uit de jaren zestig/zeventig heeft ook een kunsthistorische waarde als een glasraamexponent van de expressionistische ‘Action-kunst’, en een hoge waarde in het oeuvre van de bekende glazenier Joop van den Broek. Het is één van zijn bekendste kunstwerken. Veel van zijn ramen heeft hij uitgevoerd bij Tetterode, waar hij als artistiek leider in dienst was. Van den Broeks kunstwerken vallen op door het grote formaat (35 meter glaswand in een zwembad van Wuppertal). Hij was een inventieve kunstenaar die expressionistische glasramen ontwierp, die duidelijk door de Cobra en Karel Appel was beïnvloed. Hij verwierf meerdere prijzen, waaronder de Prix de la Critique voor zijn monumentale oeuvre. Hij is opgeleid aan de Lagere Technische School en is daarna toegelaten op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, om bij professor Willem van den Berg zijn opleiding te voltooien.

Cultuurhistorische waarde
De Amsterdammer Joop van den Broek heeft in de stad een aantal expressionistische glasramen gemaakt, waaronder het glasappliquéraam voor WestlandUtrecht, aan de Amstel hoek Sarphatistraat. In Amsterdam Noord maakte hij een glas-in-metaalwand voor de Electrozuur- en waterstoffabriek (AGA-gas). Veel van zijn glasappliquéramen zijn inmiddels verwijderd en gesloopt. Aan het exterieur van het trappenhuis van de Christelijke Scholengemeenschap Pascal aan Schipluidenlaan 10-12 bevond zich het grootste glaskunstwerk. Dat is inmiddels ook verwijderd. Door de centrale verwarming die nu voor het kunstwerk staat, droogt de lijm waarmee het glasappliqué gemaakt is, vermoedelijk sneller uit. Het is daarom aan te raden om het verwarmingselement zo snel mogelijk weg te halen.

Architectuurhistorische waarde
Het glasappliqué heeft een beeldbepalende werking in het voormalige kantoor van de NVV, later de FNV. Het is in 1962 gebouwd door het architectenbureau van Jan Lucas en Henk Niemeijer uit Rijswijk.

Verder lezen