Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Paul  Nieuwenhuizen

Lucht, water en aarde

Bij IJsbaanpad 50, 1076CV

Kunsthistorische waarde
Het tweedelige reliëf hoog op de sluis van de Nieuwe Meer aan het IJsbaanpad is in 1957 gemaakt door Jan Meefout. Het heeft waarde als een reliëf van deze bekende Amsterdamse beeldhouwer. In zijn oeuvre heeft het waarde als het grootste reliëf (245 x 275 cm) dat Meefout heeft gemaakt. Het heeft ook waarde als een groot reliëf in de Naturalistisch stijl. In het brede deel van het reliëf zijn drie mensfiguren te ontdekken: bovenin een liggende `vliegende` figuur met twee vogels met daar onder een zwemmende vrouw met een vis. In het smallere verticale deel is een staande vrouw tussen planten afgebeeld. Het geheel symboliseert de drie elementen: de lucht, het water – van de rivier de Schinkel – en het land. In de banderol staat: 1957. Er zijn indertijd foto`s gemaakt die onder meer op de Beeldbank van Amsterdam staan. Jan Meefout is opgeleid door professor Jan Bronner van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Over het werk van Meefout zijn meerdere tentoonstellingen gemaakt waaronder een solotentoonstelling met publicatie in het Museum Beelden aan Zee in Den Haag in 2010.

Cultuurhistorische waarde
Twee van de acht losstaande pilaren met reliëfbanden op de Wiltzanghlaan zijn door Meefout gemaakt, net als verschillende reliëfs in het appartementencomplex aan het Jan van Schaffelaarplantsoen in Bos en Lommer. Ook de vier reliëfs met vogels, vissen en sterren aan de Lidwina- en Henricusschool aan de Louis Naarstigstraat zijn van deze beeldhouwer.

Architectuurhistorische waarde
De sluis met het reliëf bevindt zich op de hoek van het IJsbaanpad en is vooral gericht op de boten die door de sluis varen. Het reliëf is beeldbepalend op deze locatie.

Verder lezen