Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Paul  Nieuwenhuizen

Mozaïek Berend Hendriks

Bij De Boelelaan 1117, 1081HV

Kunsthistorische waarde
Het glasmozaïek in de entreehal van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit is gemaakt door Berend Hendriks en heeft een kunsthistorische waarde als één van de grootste figuratieve mozaïeken van Nederland. Hendriks is één van de meest vooraanstaande monumentale kunstenaars uit de wederopbouwperiode. Hij beoefende veel verschillende ambachten, zoals glas-in-lood, glas-in-beton, glasappliqué en wandschilderen. Het mozaïek is gemaakt in de voor hem kenmerkende stijl die in de jaren zestig half-abstract en half-figuratief was. Hij was een prominent lid van de Vereniging van beoefenaars van Monumentale Kunsten (VbMK). Door regelmatig in invloedrijke vakbladen zoals het maandblad Forum te schrijven, was zijn invloed op de monumentale kunstwereld groot. Vanaf 1966 doceerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar hij met de kunstenaar Peter Struycken de nieuwe richting `Monumentale Kunst Nieuwe Stijl` heeft opgericht. Het accent werd verlegd naar omgevingskunst. In het boek van de RCE over monumentale kunst “Kunst van de wederopbouw in Nederland 1940-1965. Experiment In Opdracht” is de Pinksterkerk van Hendriks afgebeeld als fraai voorbeeld van een synthese der kunsten.

Cultuurhistorische waarde
Het mozaïek is ca 10 meter lang en 2.50 meter hoog. De glasmozaïekblokjes zijn, volgens het blad “Instantmagazine”, door de kunstenaar zelf uit Italië geïmporteerd. Als een van de grootste mozaïeken uit de wederopbouwperiode heeft het zeldzaamheidswaarde. Dit mozaïek in de Vrije Universiteit, die van oorsprong een protestants-christelijke grondslag heeft, stelt de christelijke kruistocht van de mensheid voor. Hendriks heeft in Amsterdam baksteenmozaïeken gemaakt in de scholen op de Nobelweg en op de Von Liebigweg. De Koningskerk op de Van `t Hofflaan 20 heeft een bijzondere glas-in-betonwand van Hendriks.

Architectuurhistorische waarde
Het mozaïek in het `beddenhuis` van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit heeft een beeldbepalende werking in de entreehal. Het gebouw is in 1966-1974 gebouwd door architect Christiaan Nielsen van het architectenbureau Nielsen en Spruit. In het boek van de RCE over monumentale kunst “Kunst van de wederopbouw in Nederland 1940-1965. Experiment In Opdracht” is het glas-in-betonkunstwerk in de Pinksterkerk, `Rijksmonument van de lijst Top 100 jonge wederopbouw` van Hendriks afgebeeld als fraai voorbeeld van een synthese der kunsten.

Verder lezen