Sculptuur Willem Reijers
Kunsthistorische waarde
Het sculptuur aan de gevel van de voormalige Eerste Christelijke LTS Patrimonium (nu het Cygnus Gymnasium) aan de Vrolikstraat bij de Wibautstraat, is gemaakt door Willem Reijers. Het heeft waarde als een kunstwerk van één van de bekendste Nederlandse beeldhouwers uit de wederopbouwperiode en het heeft in Reijers’ oeuvre waarde als één van zijn laatste beelden. Het is van waarde als een abstract-expressionistische sculptuur uit de jaren vijftig. Reijers was bekend door het indrukwekkende Monument voor een Fusillade in Zijpersluis, dat hij ontworpen had als een grote geopende, bezwerende hand met de vredesduif. Handen en vogels vormen een vast onderwerp in zijn oeuvre. Het zijn getransformeerde mensfiguren en symbolieken. Willem Reijers was in 1939 vier maanden in Parijs in de leer bij de kunstenaars Ossip Zadkine en Fernand Léger. De eerste beelden van deze Bergense kunstenaar ontstonden eind van de jaren dertig, maar als monumentaal beeldhouwer kwam hij vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog tot bloei. In 1956 heeft hij het balkonhek ontworpen voor het Provinciehuis van Gelderland in Arnhem. Er is een monografie over hem verschenen.
Cultuurhistorische waarde
Het schoolbestuur van het Patrimonium omschreef de doelstelling dat de leerlingen niet alleen de moderne techniek moeten leren, maar ook dagelijks geconfronteerd zouden moeten worden met kunst. Er is ook een sculptuur van Reijers aanwezig aan de gevel van Werkspoor aan de Oostenburgergracht.
Architectuurhistorische waarde
De architectuur van het schoolgebouw lijkt opvallend veel op dat van l’Unité d’Habitation van Le Corbusier in Marseille. De vijf verdiepingen hoge school was overeenkomstig de l’Unité niet alleen in beton opgetrokken, maar werd bovendien gedomineerd door de ‘brise-soleil’, een rasterwerk van open gevels, bedoeld om het zonlicht te temperen. De open hand is aanvankelijk ontworpen voor de Tweede Christelijke Technische School Patrimonium aan de Jan van Breemenstraat, maar de architect van de beide scholen, Ben Ingwersen, koos voor deze plek. De open hand kan gezien worden als een ode aan Le Corbusier, die dit symbool in 1948 bedacht. Later is het in Chandigarh in India uitgevoerd. Deze ode is waarschijnlijk op deze manier geïnterpreteerd door architect Ben Ingwersen.