Schildering Karel Appel
Kunsthistorische waarde
Het Stedelijk Museum bezit twee vroege monumentale wandschilderingen van Karel Appel. Beide kunstwerken, in de voormalige foyer en in het restaurant, zijn onbetwist topkunstwerken. In 1951 beschilderde de kunstenaar alle wanden en het plafond van de voormalige foyer naast de aula, als een abstract-expressionistische wereld. Het heeft een kunsthistorische waarde als vermoedelijk de tweede wandschildering van zijn hand. De eerste, die hij in 1949 in het voormalige stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal maakte, werd door de ambtenaren als choquerend beschouwd en afgedekt. De kunstadviescommissie, met leden als museumdirecteur Willem Sandberg, kon niet verhinderen dat de wandschildering in het stadhuis werd afgedekt. Vermoedelijk is deze opdracht voor de foyer als compensatie bedoeld geweest. Het is kunsthistorisch van groot belang, omdat het geschilderd is door de internationaal bekende Karel Appel, oprichter van de CoBra-beweging en door velen beschouwd als de belangrijkste Nederlandse abstract-expressionistisch kunstenaar van na de Tweede Wereldoorlog. Deze wandschildering met de half-figuratieve, half abstracte vormen, heeft in zijn oeuvre zeldzaamheidswaarde, als de eerste wandschildering van een totale ruimte. Het heeft ook waarde omdat het symbool staat voor de herwonnen vrijheid na de oorlog en vrijheid in de kunst. Appel liet zich inspireren door de spontaniteit van kindertekeningen en kunst uit Afrika, zonder de formele regels van de westerse maatschappij. Kinderen maken geen oorlog. Over Karel Appels kunst zijn talloze boeken en catalogi gepubliceerd en veel solotentoonstellingen georganiseerd, waaronder in het Cobra Museum in Amstelveen. Hij studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en richtte met Brands, Rooskens en Corneille de Experimentele Groep op. In 1948 volgde de CoBra. Hij was kort lid van VbMK en van de LIGA Nieuw Beelden. Hij beschilderde in 1955 een lange muur op de tentoonstelling Nationale Energie Manifestatie 1955 (E55) en maakte voor architect Oud tegeltableaus op het Bio Vakantieoord in Arnhem en voor het Shell-gebouw in Den Haag. Het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag bezit ook een kunstwerk van Appel. Zijn glas-in-betonwand siert het gebouw van Technicon – nu Hofpleintheater – in Rotterdam. Over zijn glasappliqués in de Paaskerk in Zaandam schreef Frans van Burkom een rapport.
Cultuurhistorische waarde
Het is één van de vier monumentale kunstwerken van Karel Appel in Amsterdam. In het gebouw van het voormalige Slotervaartziekenhuis zit een glaswand van Appel.
Architectuurhistorische waarde
De wandschildering heeft een beeldbepalende positie in de voormalige foyer van het door architect Weissman in 1895 gebouwde Stedelijk Museum.