Reliëf Pierre van Soest
Kunsthistorische waarde
De villa op Limburghof 4 in Buitenveldert heeft een balkonfries met een betonreliëf van Pierre van Soest. Het heeft een kunsthistorische waarde als een abstract-expressionistisch reliëf. Het heeft ook een kunsthistorische waarde als een kunstwerk van de bekende Limburgse kunstenaar Pierre van Soest. Het kleurloze kunstwerk is bijzonder, omdat er weinig van dit soort betonreliëfs zijn gemaakt. In zijn oeuvre neemt het een belangrijke plaats in, omdat veel van zijn kunstwerken zijn vernietigd of niet meer op de oorspronkelijke locatie zijn, maar in de opslag. Pierre van Soest is eerst opgeleid door Sef Moonen en daarna bij Gé Röling en bij Campendonk op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Van Soest was docent bij Ateliers 63 in Haarlem en aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving. Hij was lid van de Vereniging van beoefenaars der Monumentale Kunsten (VbMK). Deze vereniging bestond vooral uit kunstenaars die op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten bij Campendonk gestudeerd hadden en geballoteerd waren op `vakbekwaamheid`. Als monumentale kunstenaar heeft hij veel samengewerkt met architect Frank van Klingeren. Van Soest staat met deze techniek afgebeeld in het boekje “Teken aan de wand” van Bettina Spaanstra-Polak en in “Wand des Tijds”, geschreven door de adjunct-directeur van Kunst en Bedrijf, Tom Haartsen.
Cultuurhistorische waarde
Bekend is het rotswandachtige betonreliëf dat hij maakte voor het Jeugdcentrum Albatros op Meeuwenlaan 265. Van Soest maakte in Amsterdam en omgeving ook muurschilderingen, zoals in de werkinrichting Diemeroord.
Architectuurhistorische waarde
De betonreliëf heeft een beeldbepalende positie op het balkon van de villa. Het is gebouwd in de jaren zestig door Frank van Klingeren.