Glasappliqué Joop van den Broek
Kunsthistorische waarde
Het glasappliquéraam van Joop van den Broek heeft kunsthistorische waarde als een monumentaal groot abstract-expressionistisch raam uit de jaren zestig/zeventig van de twintigste eeuw en heeft ook waarde in het oeuvre van de bekende glazenier. Het is een van de grootste glasappliquéramen van Amsterdam en daardoor heeft het zeldzaamheidswaarde. De glaskunstwerken van schilder en glazenier Joop van den Broek sieren ook diverse gebouwen in het buitenland. Zijn belangrijkste opdrachten waarmee hij zijn naam vestigde waren het glaskunstwerk aan de voorgevel van het Tomadohuis in Dordrecht en de glasramen voor de Hilton Hotels in Rotterdam, Berlijn, Londen en Teheran. Van den Broeks kunstwerken vallen op door hun grote formaat (35 meter glaswand in een zwembad te Wuppertal). Van den Broek werd, na een paar jaar Lagere Technische School, toegelaten op de Academie van Beeldende Kunsten waar hij bij professor Willem van den Berg zijn opleiding voltooide. Hij was een inventieve kunstenaar die expressionistische glasramen ontwierp die duidelijk door Cobra en Karel Appel waren beïnvloed. Hij verwierf meerdere prijzen voor zijn monumentale oeuvre, waaronder de Prix de la Critique.
Cultuurhistorische waarde
De Amsterdammer Joop van den Broek heeft in de stad een aantal expressionistische glasramen vervaardigd. In Amsterdam-Noord maakte hij een glas-in-metaalwand voor de Electrozuur- en waterstoffabriek (AGA-gas). Veel van zijn glasappliquéramen zijn inmiddels verwijderd. Aan het exterieur van het trappenhuis van het Christelijk Lyceum Pascal aan de Schipluidenlaan 10-12 bevond zich het grootste glaskunstwerk. Het kunstwerk daar is ook verwijderd.
Architectuurhistorische waarde
Het glasappliqué heeft een beeldbepalende werking aan de Sarphatistraat. De voorkant van het gebouw van de Levensverzekeringsmaatschappij `de Utrecht` ligt aan de Amstel. Het is in 1970 gebouwd naar ontwerp van de architect J.B. Ingwersen.