Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Paul  Nieuwenhuizen

Energie en Tijd

Bij Marnixstraat 212, 1016TL Amsterdam

Kunsthistorische waarde
Op de blinde bakstenen zuidmuur van het `Onderstation` van het Gemeentelijk Energiebedrijf (GEB), nu Liander, aan de Marnixstraat 212 is een kunstwerk van Hans Verhulst aanwezig. Het heeft waarde als een kunstwerk van deze bekende beeldhouwer. Het heeft een grote waarde in zijn oeuvre en het heeft waarde als een geometrisch-abstract kunstwerk uit 1962. Het kunstwerk heeft de naam `Energie en Tijd` en is ook van waarde als een kinetisch kunstwerk. Verhulst maakte deel uit van de in 1959 opgerichte `Groep A`dam`, een beeldhouwersgroep met belangrijke avant-gardistische kunstenaars uit deze periode als Carel Kneulman, Wessel Couzijn, Ben Guntenaar en Shinkichi Tajiri. Verhulst, opgeleid in Antwerpen en Brussel, was een van de kunstenaars die door Hammacher in 1954 werd uitgekozen om voor het Provinciehuis in Arnhem het reliëf `De slag om Arnhem` te maken. In dat jaar maakte hij ook reliëfs voor de Rijksluchtvaartschool in Eelde, in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Zijn kunst was te zien op zijn solo-expositie in 1962 in het Stedelijk Museum.

Cultuurhistorische waarde
Als Rijkspercentageopdracht maakt Verhulst in 1960-1964 voor de Rijksluchtvaartdienst op de Oude Haagseweg 50 in Amsterdam een groot `Plastisch raamreliëf`.

Architectuurhistorische waarde
Het kunstwerk heeft een beeldbepalende positie op de gevel. Het is zichtbaar vanaf de Nassaukade en voor het publiek vanaf café de Waterkant. Het is ook zichtbaar voor de pleziervaart die over dit brede deel van de Singelgracht vaart.

Verder lezen