Schildering Jan Peeters
Kunsthistorische waarde
Een wandschildering in de Stadsschouwburg is een prestigieuze opdracht. Jan Peeters beschilderde in 1953 de trapomgang met de voorstelling Commedia dell`arte. Clowns, een harlekijn en een vrouw met een carnavalspak wandelen, rusten en musiceren in een droomlandschap met pauwen en een geschoren poedel. Het landschap wordt begrensd door rechthoekige en ruitvormige vlakken. De wandschildering is van waarde als een kunstwerk in de realistische/surrealistische stijl. Het heeft waarde als een kunstwerk van de bekende monumentale kunstenaar Jan Peeters die op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten bij professor Campendonk zijn opleiding heeft genoten. In zijn oeuvre is het waarschijnlijk een belangrijke opdracht geweest. Peeters` stijl was in de jaren vijftig figuratief, zoals deze wandschildering, in tegenstelling tot zijn latere periode, waarin hij abstracte kunstwerken maakte. Hij was lid van de Onafhankelijken en van de Vereniging van beoefenaars der Monumentale Kunsten (VbMK). Daarnaast heeft hij wandschilderingen gemaakt in een school aan de Sanderijnstraat/Griseldestraat, voor de Casa Academia op de James Wattstraat maakte hij een houten wanddecoratie (1960), voor de flats in de Nolensstraat grintmozaïeken en voor de bogen voor de entrees van de flats op Burgemeester Hogguertstraat abstracte kiezelsteenmozaïeken.
Cultuurhistorische waarde
In vroege jaren vijftig zijn er voor vier `lege` muren in de Stadsschouwburg kunstopdrachten gegeven aan vier verschillende kunstenaars: Jan Groenestein, Lex Horn, Jan Peeters en Anton Rovers. Elke schilder heeft een muur beschilderd in zijn eigen stijl. In zekere zin kan het gezien worden als een collectieve groepsopdracht en vormen de vier schilderingen een ensemble. In het vakblad Forum 1954 besprak Berend Hendriks kritisch het resultaat en gaf hij aan het collectieve project van een architect en kunstenaar die samen iets realiseren, te missen.
Architectuurhistorische waarde
De Stadsschouwburg is in 1894 gebouwd door architect Jan Springer. De wandschildering in de gehoorzaal beslaat het hele muurvlak en is beeldbepalend.