Schildering Lex Horn
Kunsthistorische waarde
In de voormalige Uitgebreid Technische School heeft Lex Horn direct op de gemetselde muur een wandschildering gemaakt. Dat maakt het kunstwerk bijzonder, omdat er maar weinig gemaakt zijn waarbij de achtergrond, de baksteenmuur, een rol speelt. In de meeste gevallen wordt een muur gepleisterd voordat er een schildering wordt gemaakt. Het opnemen van de achtergrond in de compositie is een ware synthese van kunst en architectuur. Het heeft daarom zeldzaamheidswaarde. Het heeft een kunsthistorische waarde als een in de abstract-expressionistische stijl gemaakte wandschildering op baksteen in een schoolgebouw. Het heeft ook waarde als een kunstwerk van één van de belangrijkste monumentale kunstenaars, Lex Horn. In zijn oeuvre heeft het waarde als een belangrijk kunstwerk. Een tweede dergelijke muurschildering van Horn bevindt zich bij de GVB op Jan Tooropstraat 647. Het kunstwerk in deze school is de fraaiste qua afmeting, ontwerp en beeldbepalende positie.
Horn is opgeleid op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten bij professor Campendonk en lid van de Vereniging van beoefenaars der Monumentale Kunsten. Hij maakte niet alleen wandschilderingen maar ook sgraffito’s, tapijtontwerpen, glasappliqué’s, glas-in-betonramen, gezandstraalde ramen en intarsia’s. Eén van zijn glasappliqué’s (1956) vormt nog steeds de blikvanger op het station Eindhoven.
Cultuurhistorische waarde
De Uitgebreid Technische School leidde jongens op die onder meer in de bouw
zouden gaan werken. Vermoedelijk is vanwege het technische onderwijs bewust gekozen om in deze wandschildering bouwkunst en beeldende kunst te combineren. Kunst in scholen had als doel om de jeugd met kunst kennis te laten maken. Men ging ervan uit dat de jongeren niet veel in musea kwamen. Horn ontwierp een wandschildering in de Amsterdamse Stadsschouwburg en gezandstraalde glasramen in de voormalige Passenger Terminal van de KNSM (1959) in Amsterdam. De sgraffito in het Tetterodegebouw zit achter een voorzetwand in een privé-appartement. In het boek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over monumentale kunst Kunst van de wederopbouw Nederland 1940-1965, Experiment In Opdracht is een pagina besteed aan de monumentale kunstwerken van Lex Horn.
Architectuurhistorische waarde
De wandschildering heeft een beeldbepalende positie in dit schoolgebouw in het scholenkwartier in Bos en Lommer, dat gebouwd is door Arno Nicolai in 1960. De school is een voorbeeld van ‘shake-hands’ architectuur waarbij het moderne bouwmateriaal beton bewust in het zicht is gelaten en gecombineerd is met het traditionele bouwmateriaal, baksteen.