Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Reliëf Leo Braat

Bij Hermanus van der Tuukhof 7, 1065VV

Kunsthistorische waarde
De drie keramische reliëfs op de gevels van de woningblokjes haaks op de Jacob Geelstraat hebben een kunsthistorische waarde als één van de eerste figuratieve gepolychromeerde expressionistische reliëfs van na de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn gemaakt door de bekende beeldhouwer Leo Braat, die deze stilistische vernieuwing in 1950 als één van de eerste kunstenaars in gang zette. In zijn werk zijn de invloeden van sculpturen uit Zuid-Amerikaanse landen als Peru te ontdekken. Keramische reliëfs zijn bij uitstek geschikt voor buitengevels, omdat ze weer en wind kunnen verdragen. Braat had twee talenten: naast beeldhouwen schreef hij veel over kunst in tijdschriften zoals Vrij Nederland. In 1935 richtte hij de invloedrijke Kroniek voor Kunst en Kultuur op, waar hij tientallen jaren als hoofdredacteur kritisch over kunst schreef. Hij was goed op de hoogte van buitenlandse kunst en kende veel buitenlandse kunstenaars persoonlijk, zoals Henri Moore, die hij ook bewonderde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij met kunstenaars als Gerrit van der Veen en Willem Arondeus een rol gespeeld in het verzet. Hij kwam uit Arnhem, waar hij na het gymnasium op de kunstnijverheidsschool les kreeg van Jacobs van `t Hof. Net als veel tijdgenoten vertrok hij naar het kunstcentrum Parijs, waar hij op academies en ateliers lessen volgde.

Cultuurhistorische waarde
De Zeemeermin in het Beatrixpark is ook gemaakt door Leo Braat, net als het reliëf van Samuel Coster aan de gevel van de Stadsschouwburg en de polychrome beeldjes op het Vondelterras. In het Eendrachtspark staat zijn beeld Vogelgod.

Architectuurhistorische waarde
De drie helder gekleurde keramische reliëfs bevinden zich op de kopse kanten van eengezinswoningen en zijn beeldbepalend. Ze geven de verschillende huizenblokken elk een eigen identiteit en hebben waarde als onderdeel van een beeldend oriëntatie- en wegbewijzeringssysteem, zoals de tegeltjes bij de kinderkapstokken op kleuterscholen.

Verder lezen