Reliëf Harry op de Laak
Kunsthistorische waarde
De schoolmuur van de -voormalige- Christelijke Technische School Patrimonium aan Vrolikstraat 8, versierd met betonreliëf en gevuld met natuursteenmozaïek, heeft kunsthistorische waarde als een kunstwerk in de abstract-figuratieve stijl en als kunstwerk van de bekende monumentaal kunstenaar en hoogleraar Harry op de Laak. Het heeft daarbij ook waarde als één van de weinige reliëfs, gevuld met mozaïeken, van dit grote formaat in Amsterdam uit de wederopbouwperiode. Voor zover bekend zijn er geen andere schoolmuren die op deze manier tot kunstwerk zijn omgedoopt. Het verbeeldt Genesis, de schepping van de aarde. De schepping van de planten is bijvoorbeeld gesymboliseerd in de bloem op een steel. Het verhaal loopt van oost naar west. De schepping openbaart zich als het ware als de leerlingen langs de muur naar de school lopen. Op de Laak was een prominent lid van De Realisten en van de Vereniging van beoefenaars der Monumentale Kunsten. Zijn invloed op jonge monumentale kunstenaars was groot, omdat hij van 1974 tot 1986 hoogleraar Monumentale Kunsten aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten was. Hij beoefende veel verschillende technieken, zoals glas-in-lood, glasappliqué en mozaïek. In 1956 realiseerde hij als één van de eerste grote betonreliëfs in deze -voormalige- Technische School, nu het Cygnus Gymnasium. Het meeste werk van Van der Laak is figuratief of geabstraheerd figuratief, zoals dit mozaïek.
Cultuurhistorische waarde
De schoolmuur is afgebeeld in het boek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over monumentale kunst “Kunst van de wederopbouw in Nederland 1940-1965. Experiment In Opdracht” als een fraai voorbeeld van de monumentale kunstwerken van Harry op de Laak. In de stad zijn ook kunstwerken van Op de Laak te vinden op Jongkindstraat 112, Burgemeester De Vlugtlaan 125, Banstraat 29, Jan de Louterstraat 40, de Nieuwe Kerkstraat en in het Prinsengrachtziekenhuis.
Architectuurhistorische waarde
Het betonreliëf met natuursteenmozaïek of -intarsia op deze 21 meter lange muur heeft een beeldbepalende werking op de schoolmuur bij de entree van de school. De vijf verdiepingen hoge school is, overeenkomstig de l`Unité van Le Corbusier, niet alleen ook in beton opgetrokken, maar wordt bovendien gedomineerd door de `brise-soleil`, een rasterwerk van open gevels, bedoeld om het zonlicht te temperen. Architectuur en kunst vormen in de school een synthese der kunsten. De school is één van de meest opvallende schoolgebouwen van Ingwersen. Het is de enige schoolmuur van dit formaat met een betonreliëf en heeft dus zeldzaamheidswaarde.