Schildering Lex Horn
Kunsthistorische waarde
Een grote wandschildering in de Stadsschouwburg is een prestigieuze opdracht.
Het heeft een kunsthistorische waarde als een wandschildering in de realistische stijl met expressionistische en surrealistische tendensen. Het heeft ook waarde als een kunstwerk van één van de belangrijkste monumentale kunstenaars, Lex Horn. In zijn oeuvre heeft het waarde als een belangrijke wandschildering. Lex Horn verbeeldde in de wandschildering Elkerlyc, een schrijver die inspiratie op doet met om hem heen mythische figuren en de wijzende hand van God. Deze mythische figuren zijn in expressionistische stijl geschilderd en tonen een compositie met veel beweging. Horn is opgeleid op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten bij professor Campendonk en lid van de Vereniging van beoefenaars der Monumentale Kunsten. Hij maakte niet alleen wandschilderingen maar maakte ook sgraffito’s, tapijtontwerpen, glasappliqué’s, glas-in-betonramen, gezandstraalde ramen en intarsia’s. Eén van zijn glasappliqué’s (1956) vormt nog steeds de blikvanger op het station Eindhoven.
Cultuurhistorische waarde
In vroege jaren vijftig zijn er voor vier ‘lege’ muren in de Stadsschouwburg kunstopdrachten gegeven aan vier verschillende kunstenaars: Jan Groenestein, Lex Horn, Jan Peeters en Anton Rovers.
Elke kunstenaar heeft een muur beschilderd in zijn eigen stijl. In zekere zin kan het gezien worden als een collectieve groepsopdracht en vormen de vier wandschilderingen een ensemble. In het vakblad Forum 1954 besprak Berend Hendriks kritisch het resultaat en gaf hij aan het collectieve project van een architect en kunstenaar die samen iets realiseren, te missen.
Horn ontwierp het betonreliëf met de wandschildering in het schoolgebouw op Krelis Louwenstraat 1 in Amsterdam. De sgraffito in het Marcanti op de Jan van Galenstraat is verdwenen. Eén van de drie sgraffito’s in het voormalige Jan Swammerdam Instituut is herplaatst in het AMC. De andere twee wachten op herplaatsing. In het boek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over monumentale kunst Kunst van de wederopbouw Nederland 1940-1965, Experiment In Opdracht is een pagina besteed aan de monumentale kunstwerken van Lex Horn.
Architectuurhistorische waarde
De Stadsschouwburg is in 1894 gebouwd door architect Jan Springer. De wandschildering in de gehoorzaal beslaat een hele muur en is beeldbepalend.