Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Foto: Paul  Nieuwenhuizen

Le Demeure Humaine

Bij Westeinde 1, 1017ZN Amsterdam

Kunsthistorische waarde
In het midden van het horizontale bouwdeel van De Nederlandsche Bank aan het Westeinde bevond zich tot eind jaren negentig op een vooruitstekend deel, dat als een presenteerblad oogde, het grote koperen beeld Les Demeure Humaine van Zadkine. Het staat tegenwoordig voor de bank bij de hoofdingang aan het Westeinde. Het heeft grote kunsthistorische waarde – een topstuk – als een sculptuur van de internationaal bekende kunstenaar Ossip Zadkine. Zadkine is een beeldhouwer van wereldfaam en van belang voor de internationale kunstgeschiedenis. Over zijn werk zijn diverse boeken verschenen. Zijn solotentoonstellingen vulden internationale en nationale museumzalen. In Parijs is het Musée Zadkine geopend. De sculptuur heeft ook waarde in zijn oeuvre als een topstuk en vermoedelijk de laatste opdracht in zijn leven. Zijn laatste kunstwerken beschouwde hij als zijn beste werken.Ossip Zadkine komt uit Rusland en werd Frans staatsburger. Hij studeerde in 1908 kort aan de academies in Londen en Parijs en ontwikkelde zijn eigen stijl die aan het kubisme, het expressionisme en het constructivisme is verwant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij vanwege zijn Joodse afkomst van Parijs naar New York, waar hij het Amerikaanse kunstklimaat leerde kennen. Na de oorlog kreeg hij van Rotterdamse Bijenkorf de opdracht voor een beeld ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers, en maakte De Verwoeste Stad. Bijenkorfdirecteur Van der Wal liet zich adviseren door Willem Sandberg. Het beeld is het icoon van Rotterdam geworden.

Cultuurhistorische waarde
Het heeft een cultuurhistorische waarde als een beeld van Zadkine, die als beeldhouwer grote invloed had op jonge kunstenaars, waaronder veel Nederlandse beeldhouwers die veel al in Amsterdam werkten en woonden. Na de Tweede Wereldoorlog volgden zij zijn lessen op de Académie de la Grande Chaumière en in The Ossip Zadkine Studio of Modern Sculpture in Parijs. Bij Zadkine in de leer te zijn geweest was leerzaam en statusverhogend. Zadkine bezocht voor de Tweede Wereldoorlog Nederland om zijn bevriende collega’s, zoals Hildo Krop, en verzamelaars te ontmoeten.

Architectuurhistorische waarde
Na de nieuwbouw van De Nederlandsche Bank is het beeld van zijn originele plek gehaald en om onduidelijke redenen losgekoppeld van de architectuur van Marius Duintjer. Uiteindelijk is het bij de hoofdingang aan het Westeinde op de verhoogde rand geplaatst. Daarmee is de oorspronkelijk bedoelde relatie met de architectuur verloren gegaan.

Verder lezen