Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Pleureuses en Arcadia

Bij Kruislaan 126, 1097GA

Kunsthistorische waarde
Albert Muis is in Nederland vooral bekend geworden door deze wandschilderingen in de aula van de Oosterbegraafplaats. Ze hebben een kunsthistorische waarde als grote wandschilderingen of mogelijk fresco’s in de realistische stijl met een allegorische betekenis. Ze hebben ook waarde als wandschilderingen van deze bekende kunstenaar, over wie indertijd een film is gemaakt. Ze hebben een grote waarde in het beperkte monumentale oeuvre van Albert Muis. De film, die te zien is op YouTube, laat het proces zien van het maken van deze wandschilderingen. Onderzoek moet uitwijzen of de fresco- of de secco- of een andere techniek is toegepast. In dat geval hebben ze mogelijk een zeldzaamheidswaarde als een van de grootste fresco’s of secco’s uit de naoorlogse periode. Albert Muis is in 1931 opgeleid aan de Rijks Normaalschool voor Teekenleraren in Amsterdam en vervolgde zijn studie aan de Academie van Beeldende Kunsten bij professor Campendonk. Hij exposeerde op de expositie van De Realisten in het Vondelparkpaviljoen. In het boek De wand des tijds staat dit kunstwerk afgebeeld. Frans van Burkom schreef over deze kunstwerken het artikel ‘Als een muis op het Kerkhof’ in Jong Holland 16 (2000) 3.

Cultuurhistorische waarde
In de hal van het Spinozalyceum bevindt zich een in grijstinten geschilderd kunstwerk, dat een jongen voorstelt die aan de bron der kennis drinkt. Fresco is een traditionele Italiaanse wandtechniek, dat tot het specialisme van Muis behoorde. Het is een techniek waarbij met verf op een natte kalkwand wordt geschilderd. Het is daarom in Nederland, en in de naoorlogse periode, een zeldzame techniek. Georg Ruijter, Gé Röling en Cor Dik maakten ook fresco’s.

Architectuurhistorische waarde
De wandschilderingen zijn beeldbepalend en versterken de architectuur van de aula van de Oosterbegraafplaats, die in een waaiervorm is ontworpen door architect Jan Leupen, hoofdarchitect van de Dienst der Publieke Werken. Kunst en architectuur vormen in dit rijksmonument een organische eenheid.

Verder lezen