Glasplaten Joseph Ongenae
Kunsthistorische waarde
In 1955 ontwierp de kunstenaar Joseph Ongenae Neoplastische kleurencomposities voor de voor- en achtergevels van de vier appartementencomplexen aan de Dirk Schäferstraat en de Johannes Worpstraat. Hij gebruikte de primaire kleuren van De Stijl: rood, geel en blauw met grijstinten, toegepast op rechthoekige glasplaten. Ze hebben waarde als kunstwerken van Joseph Ongenae, een bekende kunstenaar en mede-oprichter van de LIGA Nieuw Beelden. Ze hebben ook waarde als een van de eerste gerealiseerde projecten van de in 1955 opgerichte LIGA Nieuw Beelden. Het doel van de LIGA was om een harmonische leefomgeving te creëren. De flats vormen een ensemblewaarde met de twee appartementencomplexen aan de Slotermeerlaan en aan de Lodewijk van Deysselstraat. In het oeuvre van Ongenae is dit een van zijn belangrijkste kunstwerken. De in Antwerpen geboren Ongenae, won de Artes-prijs van België en heeft in 1963 een solo-expositie in Museum Fodor gehouden. Een paar jaar geleden zijn bij de renovatie de kleuren iets veranderd. Mariël Polman, specialiste Kleur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, deed een onderzoek naar de oorspronkelijke kleuren en schreef een advies dat in het voorjaar van 2018 is gepresenteerd. Ondanks deze wijziging hebben de twee flats een grote kunsthistorische waarde als Neoplastische kunstwerken geïntegreerd in de architectuur.
Cultuurhistorische waarde
LIGA Nieuw Beelden is vooral een Amsterdamse beweging geweest. Deze groep die begon met 50 leden, groeide uit tot een vereniging van 361 kunstenaars, architecten en stedenbouwkundigen. Zij werkten met elkaar samen aan het vormgeven van de stedelijke en architecturale omgeving. Ze streefden naar een synthese van kunst en architectuur en een van de doelstellingen was om meer sociale integratie te creëren.
Architectuurhistorische waarde
De kleurencomposities zijn beeldbepalend voor deze gevels. Deze twee grote appartementencomplexen, in 1956/1957 in gebruik genomen, zijn het ontwerp van architect Allert Warners. Warners zijn ontwerpen gecombineerd met Ongenae`s kleurencompositie, werden positief besproken in vakbladen als het Bouwkundig Weekblad. De twee appartementencomplexen op pilotis en met een rastervormige gevel, tonen veel overeenkomsten met het appartementencomplex van Le Corbusier, Unité d`Habitation in Marseille. Socioloog Ineke Teijmant en fotograaf Bart Sorgedrager schreven over het andere complex van Warners en Ongenae bij de Slotermeerlaan, het boekje “De Verfdoos. Veranderende buurten in Amsterdam”.