Ga naar de inhoud

Geen mobiele versie beschikbaar.

Een mobiele versie van de site is nog niet beschikbaar. Voor een betere gebruikservaring bezoek deze site op uw computer of tablet.

Tussen de Coulissen

Bij Leidseplein 26, 1017PT Amsterdam

Kunsthistorische waarde
Een wandschildering in de Stadsschouwburg is een prestigieuze opdracht. Jan Groenestein, die de realistische stijl hanteerde, schilderde `Tussen de Coulissen`. Het is van kunsthistorische waarde als een grote wandschildering in de realistische stijl. Het is ook van waarde als een kunstwerk van Groenestein, die binnen de monumentale kunstwereld één van de belangrijkste kunstenaars was. In het oeuvre van de kunstenaar heeft het een hoge kunsthistorische waarde als een wandschildering op een prominente locatie. Hij was lid van de Realisten en van de Vereniging van beoefenaars der Beeldende Kunsten (VbMK), die een ballotage hield op vakbekwaamheid. Realistische kunst is vaak geliefd vanwege de verstaanbaarheid, en als erfgenaam van de Gemeenschapskunst hoort deze kunst niet in musea, maar in een omgeving waar het gezien kan worden door het grote publiek. Groenesteins specialisme was dieren uitbeelden. Naast de vele opdrachten was hij docent op de Katholieke Leergangen en de Academie voor Bouwkunst, beide in Tilburg.

Cultuurhistorische waarde
In vroege jaren vijftig zijn er voor vier `lege` muren in de Stadsschouwburg kunstopdrachten gegeven aan vier verschillende kunstenaars: Jan Groenestein, Lex Horn, Jan Peeters en Anton Rovers. Elke kunstenaar heeft een muur beschilderd in zijn eigen stijl. In zekere zin kan het gezien worden als een collectieve groepsopdracht en vormen de vier wandschilderingen een ensemble. In het vakblad Forum 1954 besprak Berend Hendriks kritisch het resultaat en gaf hij aan het collectieve project van een architect en kunstenaar die samen iets realiseren, te missen. In Amsterdam heeft Groenestein nog zeker vijf kunstwerken gerealiseerd, waaronder de sgraffito`s op de muren van Artis. Het meerdelige natuursteenmozaïek in het schoolgebouw in de Jan van Eyckstraat van de voormalige Christelijke HBS-A (nu het Ignatius Gymnasium), is in het boek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed “Kunst van de Wederopbouw in Nederland 1940-1965, Experiment In Opdracht” beschreven en ook in het boek “Wand des Tijds”, geschreven door de adjunct-directeur van Kunst en Bedrijf, Tom Haartsen.

Architectuurhistorische waarde
De Stadsschouwburg is in 1894 gebouwd door architect Jan Springer. De wandschildering in het trappenhuis beslaat een heel muurvlak en is beeldbepalend. Het is geschilderd in roodbruine en blauwe tinten.

Verder lezen