De Kletsmuurtjes
Kunsthistorische waarde
Het kunstwerk, ‘kletsmuurtjes’ genaamd, heeft een grote kunsthistorische waarde als een van de eerste vormen van architectuurgebonden kunst die zich losmaakte van het gebouw en verzelfstandigde. Het heeft een kunsthistorische waarde als exponent van de abstract-geometrische beeldhouwkunst. Het heeft haar wortels in De Stijl en de concrete abstractie van de jaren dertig. Het heeft waarde als een kunstwerk gemaakt door de beeldhouwer en architect Charles Karsten, die in de jaren vijftig en zestig vooral bekend stond als organisator van de LIGA Nieuw Beelden. In zijn oeuvre heeft het een grote waarde.
Kletsmuurtjes is het uitgelezen voorbeeld van het ideaal die LIGA voor ogen had.
Het kunstwerk is bedoeld om op te zitten en zo het sociale contact tussen de leerlingen te bevorderen. Karsten is opgeleid aan de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten in Haarlem en heeft aanvankelijk met architect Ben Merkelbach een architectenbureau opgezet en de Architectenvereniging De 8 opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog besloot Karsten kunstenaar te worden en volgde een half jaar les op de Academie de la Grande Chaumère bij Ossip Zadkine in Parijs.
Cultuurhistorische waarde
LIGA Nieuw Beelden is voornamelijk een Amsterdamse beweging geweest. De Kletsmuurtjes is een van de weinige gerealiseerde projecten van Charles Karsten in Amsterdam. In 1962 heeft hij ook een scheidingswand in glas en perspex gemaakt in het -gesloopte- Wibauthuis.
Architectuurhistorische waarde
De serie muurtjes op het schoolplein voor de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert zijn beeldbepalend en dragen bij aan de architectuur van het schoolgebouw van architect Marius Duintjer. De opzet van de school, ontworpen volgens het Dalton-leersysteem, is ook bedoeld om het contact tussen de leerlingen te bevorderen. In de gangen zijn uitkragende werknissen gebouwd waar de leerlingen gezamenlijk aan projecten kunnen werken.