Schildering Marius de Leeuw
Kunsthistorische waarde
De plafondschildering en de glas-in-loodramen in de voormalige rooms-katholieke Josephkerk op de Erik de Roodestraat 14, nu ingericht als Speelparadijs Candy Castle, hebben een kunsthistorische waarde als de vroegste monumentale kunstwerken van één van de bekendste monumentale kunstenaars uit Brabant, de wandschilder en glazenier Marius de Leeuw. Hij heeft veel monumentale opdrachten gemaakt voor gebouwen in Brabant en omgeving en werkte vaak voor katholieke opdrachtgevers. De glasramen en de schildering in de absis vormen een ensemblewaarde. De Phoenix is een expressionistische plafondschildering die ook waarde heeft door de indrukwekkende vorm en grootte.
Opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en op de afdeling Monumentale Kunsten bij professor Campendonk aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam leerde hij ontwerpen maken in glas-in-lood en mozaïek.
In 1953 werd hij docent aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch waar hij tot zijn pensioen in 1980 bleef werken. Hij ontving meerdere prijzen zoals de Prix de Rome en er zijn solo-exposities gehouden over zijn werk.
Hij ontwierp bijvoorbeeld het Apocalypsraam in de Sint-Janskathedraal en het raam ‘oorlog en vrede’ in het Koning Willem 1 College in Den Bosch.
Cultuurhistorische waarde
Architect Holt heeft in 1952 met de Josephkerk een voor Nederland nieuw architectuurconcept geïntroduceerd. Hij liet in deze kerk de ruwe betonconstructie in het zicht. Dat was wennen voor de traditionele Rooms-katholieken in Amsterdam Nieuw West.
Tegenwoordig is het herbestemd als Candy Castle, een speelparadijs met toestellen in de kleuren van een snoepwinkel. Het was één van de genomineerde herbestemmingsprojecten voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2016.
Architectuurhistorische waarde
De door Marius de Leeuw geschilderde blauwe Phoenix en de groenblauwe glas-in-loodramen vormden de enige kleuren in deze stoere grijze beton kerk. Ze zijn beeldbepalend en contrasteren en verzachten het grijze ruwe beton.
De kerk is een rijksmonument uit de lijst van Top 100 Wederopbouwmonumenten 1940-1958.