Vliegende vogel
Kunsthistorische waarde
De bronzen sculptuur, Vliegende vogel, die zich op het voorportaal van de Singelkerk op Herengracht 431 bevindt, is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Wessel Couzijn. Het heeft een kunsthistorische waarde als een reliëf van één van de bekendste Nederlandse beeldhouwers, Wessel Couzijn. Het heeft waarde als een abstract-expressionistisch sculptuur. Oorspronkelijk bevond het zich op de gevel van de Olijftak, een kerk aan de Burgemeester Rendorpstraat, gebouwd door K.L. Sijmons Dzn. Het was ook niet voor deze locatie gemaakt. Het is ontworpen als een monument voor Albert Plesman, directeur van de KLM, maar werd niet gewaardeerd. De Joodse kunstenaar Couzijn genoot een groot aanzien door zijn beelden, zoals het Nationaal Monument voor de Koopvaardij in Rotterdam en het Koopvaardijmonument in Vlissingen. Als tiener woonde hij in New York, waar hij lessen volgde op de Art Students League. In Amsterdam is hij opgeleid bij professor Jan Bronner aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en won hij in 1936 de Prix de Rome, waarmee hij kort aan de Académie Ronson in Parijs studeerde. In 1940 vluchtte hij voor de dreigende oorlogssituatie naar New York waar hij op het atelier van Ossip Zadkine zijn vrouw Pearl Perlmutter, beeldhouwster, leerde kennen. Na zijn terugkeer naar Nederland was hij docent aan de Kunstnijverheidschool, later de Gerrit Rietveldacademie. Hij was bestuurslid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en richtte in 1959 Groep Amsterdam op.
Cultuurhistorische waarde
Het heeft cultuurhistorische waarde als één van de weinige gevelgebonden beelden van de Amsterdamse beeldhouwer Wessel Couzijn. In een woonblok aan de President Brandtstraat 330 bevindt zich een beeldhouwwerk van Couzijn. In Amsterdam staat in het Sloterpark het beeld `Groot Landschap` en het Stedelijk Museum bezit een aantal beelden.
Architectuurhistorische waarde
Dit beeld is niet groot en op het voorportaal van de `terugliggende`, achter de rooilijn van de Herengracht gebouwde Singelkerk heeft het nu een beeldbepalende werking.